Power BI Nedir?

Power BI, BI alanında oldukça kullanışlı hem de birçok sektöre hitap eden geniş bir görsel tasarım aracıdır. Bilinen dosya türlerinden, veritabanı platformlarından ve Azure kaynakları gibi birçok alandan veri alıp görselleştirme yapabilirsiniz.

Power BI, iş analistleri ve Excel kullanıcıları düşünülerek tasarlanmıştır, yani Power BI’ı iyi kullanabilmek için bir BT uzmanı olmanıza gerek yok.

İş zekası projelerinde Power BI kullanımında dört önemli aşamadan söz edebiliriz:

1-Kullanıcının ihtiyaç duyduğu verileri almasına ve yüklemesine yardımcı olan güçlü bir veri toplama çözümlerine sahiptir. Veri alımını destekleyen çözüm Power Query (Get Data menüsünden tüm kaynak çeşitliliğini görebilirsiniz) ve M programlama dilidir.

2-Kullanıcının yüklenen verileri ham halde olduğundan daha kullanışlı hale getirmek için modellemesine izin veren güçlü bir veri modelleme yapısına sahiptir. Veri modellemeyi destekleyen temel teknolojiye Power Pivot ve programlama diline DAX (Data Analysis Expressions (DAX) adı verilir.

3-Birbirleri ile etkileşimli raporlar oluşturabilmeniz için en son teknolojiler kullanılarak oluşturulmuş modern görselleştirmelere sahiptir. Power BI görselleştirme işlemlerinde, gerekli becerilere sahip herkesin Power BI içinde amacına yönelik paylaşmak için yeni görseller oluşturabilmesi için açık kaynaklıdır. (More Visuals kısmından kendi yeni mevcut tasarımlarınızı kullanabilirsiniz. Yeni oluşturduğunuz tasarımları ekleyebilirsiniz.)

4-Bulut tabanlı bir web ortamı (app.powerbi.com) ve mobil uygulamalar dahil olmak üzere verileri başkalarıyla paylaşmanın birden çok yolunu destekleyen bir yapıya sahiptir. Bu çözümler, raporların paylaşılmasını kolaylaştırır ve verileri görmesi ve verilerle etkileşim kurması gereken kişilere kolaylık sağlar. Bu paylaşım sürecini kendi şirket ortamınızda gerçekleştireceğiniz gibi PowerBI Report Hosting hizmeti de satın alabilirsiniz.

Microsoft Power BI’da gerçekleştirilen işlemleri birkaç kategoride toparlayabiliriz. Bunlar;

  • Visualizations
  • Datasets
  • Reports
  • Dashboards
  • Tiles

Visualizations

Verilerinizi görselleştirmek için oluşturabileceğiniz çözümlerin bulunduğu alandır. Grafik, harita veya farklı türlerden verilerin görsel bir temsilini ifade eder. Power BI, çok farklı kategorilerde görselleştirme türüne sahiptir.

Visualizations, önemli bir şeyi temsil eden tek bir sayı gibi basit olabilir veya belirli bir sosyal sorun veya endişe hakkında seçmen duyarlılığını gösteren renkli bir harita gibi görsel olarak karmaşık olabilir. Bu durum tamamen veri içeriğiniz ile ilgilidir. Görselleştirmenin amacı bir Excel içeriği gibi tablo görüntüsünde değil daha akılda kalıcı ve anlayışta kolaylık sağlamasıdır.

Datasets

Veri kümesi , Power BI’ın görselleştirmelerini oluşturmak için kullandığı bir veri koleksiyonudur ve filtreleyip birleştirebileceğiniz birçok farklı kaynağın birleşimi de olabilir. Verileri Power BI’a getirmeden önce filtrelemek, temizlemek sizin için önemli olan verilere odaklanmanızı sağlar.

Report
Power BI’da rapor, bir veya daha fazla sayfada birlikte görünen görsellerin bir araya gelerek bütün haline gelmesidir. Bir satış sunumunda Power BI’dan faydalanabileceğiniz gibi eğitim hayatınızda da sunum ihtiyaçlarınız için de kullanabilirsiniz. Raporlar, gerekirse birden çok sayfada birçok görselleştirme oluşturmanıza ve bu görselleştirmeleri hikayenizi en iyi anlatan şekilde düzenlemenize olanak tanır. Konunuz ne olursa olsun, raporlar görselleştirmelerinizi bir sayfada (veya sayfalar da) toplamanıza ve düzenlemenize olanak tanır.

Dashboards
Oluşturduğunuz raporu paylaşmaya hazır olduğunuzda, bir gösterge panosu oluşturursunuz. Pano, genellikle tuval olarak adlandırılan tek bir sayfaya sığmalıdır. (Tuval, Power BI Desktop’taki veya görselleştirmeleri yerleştirdiğiniz hizmetteki boş arka plandır).  Genellikle, sunmaya çalıştığınız verilere veya hikayeye hızlı bir bakış açısı sağlayan seçilmiş bir görseller grubudur. Bunu bir sanatçının veya ressamın kullandığı tuval gibi düşünün; ilginç ve çekici görseller oluşturduğunuz, birleştirdiğiniz ve yeniden işlediğiniz bir çalışma alanıdır. Panoları, Power BI hizmetindeyken veya mobil cihazlarındayken panolarınızla etkileşim kurabilecek diğer kullanıcılar veya gruplarla paylaşabilirsiniz.

Tiles

Power BI’da Tiles , panodaki tek bir görselleştirmedir diyebiliriz. Bireysel bir görseli tutan dikdörtgen kutudur. Power BI’da bir pano oluştururken kutucukları istediğiniz gibi taşıyabilir veya düzenleyebilirsiniz. Onları büyütebilir, yüksekliklerini veya genişliklerini değiştirebilir ve yerleştirebilirsiniz. Bir gösterge tablosunu veya raporu görüntülerken onunla etkileşimde bulunabilirsiniz. Görsele tıklayarak filtreleme yapabilir ve tooltip açılmasını sağlayarak özet bilgiler alabilirsiniz.

Power BI Mobile

Hareket halindeyken verilerinizi takip etmek için iOS, Android veya Windows cihazlar için Power BI’ın mobil uygulamalarından birini kullanabilirsiniz.  Power BI hizmetinden hesap bilgilerinizi kullanarak hesabınızda oturum açın. İlk ekran, raporlar, gösterge tabloları ve gruplar dahil olmak üzere erişiminiz olan tüm içeriği yetkileriniz dahilinde görüntüleyebilirsiniz. Bir pano içinde, daha büyük bir görünümde odaklanmak için bir pano kutucuğuna dokunabilirsiniz. “Açıklama Ekle” düğmesine dokunarak keşfettiğiniz tüm bilgileri not edebilirsiniz. Açıklama Ekle özelliği, ilgi alanlarını vurgulamak için odaklanmış bir çizgi yada nesne üzerinde çizim yapmanıza olanak tanır. Açıklama araçları ekranın alt kısmında gözükmektedir.

Özet;

İş arkadaşlarınız her gün size rapor ya da tablolardan oluşan grafikler içeren e-postalara ve hatta basılı broşürlere kadar her türlü veriyi gönderir. Veriler biriktikçe, ihtiyacınız olanı, ihtiyacınız olduğunda hızlı bir şekilde bulma görevi daha da zorlaşmaktadır. Çok fazla veri, en son bilgileri kullanmama riskinizi artırır. Power BI, verilerinizi anlamlı şekillerde görselleştirmenize yardımcı olmak için tüm bu verileri çizelgelere ve grafiklere dönüştürerek aynı zamanda işinizi daha kolay ve daha etkili hale getirmenize yardımcı olabilir. Verileri sadece listelemekle kalmaz renkli ve ilgi çekici görseller ile görüntüleyebilirsiniz. Siz ve iş arkadaşlarınız bir tarayıcıdan veya mobil cihazdan aynı raporlar üzerinde çalışabilirsiniz. Verileriniz otomatik olarak güncellendiğinden ve yenilendiğinden, her zaman en yeni içerikle çalışırsınız.

Ayrıca, içerik sabit olmadığı sürekli güncellendiği için trendleri, çıkarımlarınızı verilerinizi daha anlamlı olarak keşfedebilirsiniz. Power BI’ın sezgisel özellikleri, içeriği dilimlemenize ve hatta kendi sözcüklerinizi kullanarak sorular sormanıza olanak tanır. Power BI’ın verilerinizi sizin için izlemesine ve belirlediğiniz eşiğin üzerinde veya altında veriler değiştiğinde size uyarı göndermesine sağlayabilirsiniz. İster bulutta ister şirket içinde olsun, tüm verileriniz herhangi bir cihazdan her zaman kullanılabilir halde olacaktır.

Kaynakça;
https://docs.microsoft.com/en-us/power-bi/visuals/power-bi-visualization-types-for-reports-and-q-and-a
https://docs.microsoft.com/en-us/power-bi/connect-data/service-datasets-understand
https://docs.microsoft.com/en-us/power-bi/consumer/end-user-reports
https://docs.microsoft.com/en-us/power-bi/create-reports/service-dashboards
https://docs.microsoft.com/en-us/power-bi/create-reports/service-dashboard-edit-tile

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir