Power BI Templates

Power BI Templates , müşterileriniz için kullanıma hazır Power BI uygulama içerikleri oluşturmanız ve bunu müşteri kullanımına açmanızdır.

Power BI raporları oluşturabiliyorsanız, Template app oluşturucusu olabilir veya analytics content bir uygulama da oluşturabilirsiniz. Sonra, AppSource veya kendi web hizmetiniz gibi herhangi bir kullanılabilir platform aracılığıyla uygulamanızı diğer Power BI kullanıcılarına dağıtabilirsiniz. 

Yeni oluşturulan dosya, “Power BI Template” anlamına gelen “pbit” uzantısına sahiptir. Power BI tarafından kaydedilen ilk dosyaya da “pbix” (Microsoft Power BI) dosyası denir. Bu dosya datasetleri, visualizationları, raporları, veri modellerini ve queriesi içerir. Tüm bu öğeler bir araya gelerek ilk dosyayı oluşturur. Özellikle bağlı bir data source ile çalışmak için kullanılır. Çünkü .pbix’te bulunacak verilerin hiçbiri dosya bir veri kaynağına bağlanmadan harekete geçmez. Bir .pbit dosyası kullanmak, kullanıldığı her yerde tüm hedef veri kaynaklarında aynı güvenilirliği, doğruluğu ve verimliliği sağlar, son kullanıcıya onu olduğu gibi kullanma veya business needlerine göre özelleştirme esnekliği verir. 

Ayrıca MS Power BI Template uygulamaları, önceden hazırlanmış panolar ve canlı veri kaynaklarıyla bağlantılı raporlar aracılığıyla Power BI Pro veya Premium kullanıcılarının daha fazla insight elde etmesine olanak tanır.

Power BI yöneticileri, kuruluşlarında kimlerin template uygulamaları oluşturabileceğini ve bunları kimlerin yükleyebileceğini yönetir ve kontrol edebilirler. Yetkili kullanıcılar, template uygulamanızı yükleyebilir, ardından değiştirebilir ve kuruluşlarındaki Power BI tüketicilerine dağıtabilir.

Power BI Templates Özellikleri;

a) Verbal Queries için Cortana asistanını Power Bi ile entegre edebiliriz ve sözlü verilerden sonuçlara ulaşabilirsiniz.

b) Template, grafik tabanlı tasarım özellikleri ve aracı olduğu durumlarda, herhangi bir teknik rehberlik ve destek olmaksızın analiz ve raporlama sunar.

c) Cloud servers ile entegrasyon yaparken herhangi bir bellek kısıtlamasına gerek yoktur. Her kullanıcı, verileri görselleştirmek için clouddan Power BI’a veri almak ve vermek için cloudda raporları paylaşabilir.

d) En son verilerden yararlanmak için güvenli bir şekilde yayınlanan raporlar oluşturabilirsiniz.

e) Biraz çaba ile, power bi templates, insightları yanıtlamak için eski raporlardan yeni raporlar üretecektir.

f) Her ay power bi temaları ve şablonları güncellenir, bununla güzel raporlar yapabilirsiniz.

g) Templates kullanımı basit ve ücretsizdir ve bunu yeni kullanıcılar için yeniden kullanabilirsiniz.

h) Raporu oluştururken, SQL Server, Share Point, Google Analytics gibi herhangi bir veri kaynağına daha iletişimsel ve etkileşimli bir şekilde raporlar tasarlamak için bağlayabilirsiniz.

i) Özellikle SQL Server ile, kullanıcıları iletişimsel analiz ve raporlama için yeniden kullanılabilir veri modelleri tasarlamaya yönlendiren cloudda Azure analiz servisleri bulunmaktadır.

Power BI Desktop’ta Neden Templates Oluşturalım?

Dosyamızı veri olmadan paylaşabilmemizi sağlar. Bunun başlıca nedenlerinden biri de güvenliktir. Dosyaya kimin erişebileceğinden emin değilseniz, onu veri olmadan paylaşmak daha uygundur. Bu şekilde de yalnızca veri kaynağına erişim yetkisi olan kullanıcılar raporları görüntüleyebilir.

Diğer neden bir kullanıcının raporu her başlattığında dosyaya parametreler girmesini istemenizdir. Bu, her biri tam olarak aynı veri yapısına sahip olan birkaç veritabanına bağlı bir dosyanız varsa yararlı olabilir. Veritabanı adını, raporları görüntülemeden önce girerlerse, hangi veri kaynağını kullanacaklarını da bilebilirler.

Diğer bir neden ise dosya boyutudur. Yalnızca dosyayla ilişkili meta verilere sahip olan “pbit” dosyasının boyutu, “pbix” dosyasından daha küçüktür.

TEMPLATE OLUŞTURALIM:

  1. Adım:  Power BI service kısmına gelip Workspaces –> Create a workspace diyerek başlıyoruz.
Resim 1

2. Adım: Create a workspace bölümünde çalışma alanınız için bir ad, açıklama (isteğe bağlı) ve logo görüntüsü (isteğe bağlı) girin.

Resim 2

3. Adım:  Advanced butonuna basarak alanı genişletin, Develop a template app kutucuğunu işaretleyin. Save’ e basın.

Resim 3

4. Adım: Çalışma alanımızı oluşturduk.

Create app ile template oluşturmaya başlayabiliriz.

Resim 4

5. Adım: Template detaylarımızı 6 sekme de dolduralım;

  • Uygulama ismini,
  • Tanımını,
  • Destek sitesini,
  • Uygulama logosu
  • Uygulama tema rengi bilgilerini girelim.
Resim 5

6. Adım: Raporlarınızı ekledikten sonra insanların aradıklarını bulmasını kolaylaştırması için Navigation kısmını açmalısınız.

Resim 6

7. Adım: Control kısmından verilerinizi uygulamadaki kullanıcılardan korumak için kullanıcılardan kısıtlayabilirsiniz.

(Verilerinizi korumak istiyorsanız , Download the report to file  seçeneğini devre dışı bırakın ve ardından diğer iki seçeneği istediğiniz gibi yapılandırın. Bu sekmedeki görünüm, düzenleme ve dışa aktarma denetimleri yalnızca Power BI hizmeti için geçerlidir. .pbix dosyasını indirdikten sonra artık hizmette değildir. Verilerinizin bir kopyasını korumasız olarak kullanıcı tarafından seçilen bir konuma yerleştirir. Artık kullanıcının onunla neler yapabileceği üzerinde herhangi bir kontrolünüz kalmaz. Kullanıcılarınızın kendi veri kaynaklarını eklemelerine izin verirken sorgularınıza ve ölçümlerinize erişimi sınırlamak istiyorsanız, yalnızca  Export or externally connect to data seçeneklerini işaretlemeyin. Bu, kullanıcıların veri kümenizi düzenleyemeden kendi veri kaynaklarını eklemelerini sağlar.)

Resim 7

8. Adım: Parameters, orijinal .pbix dosyasında oluşturulur. Kullanıcılar, uygulamanızı yapılandırmanıza yardımcı olmak için yeteneklerini kullanabilirler. Bu sekmeden uygulama belgelerine bağlantı sağlarsınız.

Resim 8

Her parametrenin sorgudan gelen bir adı ve açıklaması ve bir değer alanı vardır. Kurulum sırasında parametre için bir değer elde etmek için üç seçeneğiniz vardır.

a) Yükleyicinin bir değer girmesini isteyebilirsiniz. Bu durumda, değiştirecekleri bir örnek sağlarsınız. Bir parametreyi bu şekilde yapılandırmak için Required onay kutusunu işaretleyin ve ardından metin kutusunda kullanıcıya ne tür bir değer beklendiğini gösteren bir örnek verin. 

Resim 9

b) Uygulamayı yükleyen kullanıcının değiştiremeyeceği önceden doldurulmuş bir değer sağlayabilirsiniz. Bu şekilde yapılandırılan bir parametre, uygulamayı yükleyen kişiden gizlenir. Bu yöntemi yalnızca önceden doldurulmuş değerin tüm kullanıcılar için geçerli olduğundan eminseniz kullanmalısınız; aksi takdirde, yukarıda bahsedilen ve kullanıcı girişi gerektiren ilk yöntemi kullanın.

Bir parametreyi bu şekilde yapılandırmak için Value metin kutusuna değeri girin ve ardından kilit simgesine tıklayın. Bu, değerin değiştirilememesini sağlar.

Resim 10

c) Kullanıcının kurulum sırasında değiştirebileceği bir varsayılan değer sağlayabilirsiniz. Bir parametreyi bu şekilde yapılandırmak için,  Value  metin kutusuna istenen varsayılan değeri girin ve kilit simgesinin kilidini açık bırakın. 

Resim 11

9. Adım: Uygulamayı verilere bağlamak için her veri kaynağı türü için varsayılan kimlik doğrulama yöntemini seçmelisiniz. Kullanılabilir seçenekler, kullanılan veri kaynağı türlerine bağlıdır.

Gizlilik düzeyi otomatik olarak yapılandırılır:

  • Tek veri kaynağı: Otomatik ve özel olarak yapılandırılır.
  • Çoklu anonim veri kaynağı: Otomatik ve genel olarak yapılandırılır.
Resim 12

10. Adım: Access kısmından test aşamasındayken kuruluşunuzda başka kimlerin uygulamanızı yükleyip test edebileceğini belirleyebilirsiniz. Fikrinizi değiştirirseniz de istediğiniz zaman geri gelip bu ayarları daha sonra değiştirebilirsiniz. Yeniden yapılan ayar, oluşturulmuş template uygulamasına erişimi etkilemez.

Resim 13

11. Adım: Create app ile uygulamamızı oluşturalım.

Kopyalayıp uygulama test kullanıcılarınızla paylaşmak için bir bağlantı içeren test uygulamasının hazır olduğunu belirten bir mesaj görürsünüz.

Resim 14

Sürüm yönetimi sürecinin ilk adımını gerçekleştirmiş bulunmaktasınız.

Başka yazılar da görüşmek üzere 🙂

KAYNAKÇA

**Kaynaklardan birebir çeviriler yapılıp ve bazı görseller alınmıştır.

https://docs.microsoft.com/en-us/power-bi/connect-data/service-template-apps-create
https://onlineitguru.com/blogger/how-to-create-and-save-power-bi-templates
https://askgarth.com/blog/how-to-create-power-bi-templates/
https://www.powerbitutorial.org/tutorials/power-bi-templates/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir