Amazon RDS Nedir?

Amazon Relational Database Service (Amazon RDS), Amazon Cloud üzerinde ilişkisel bir veri tabanı kurmayı, çalıştırmayı ve yönetmeyi kolaylaştıran bir hizmettir. Kullanacağınız ilişkisel veri tabanı ürüne göre sektörel standartları bünyesinde barındırır ve yeniden boyutlandırılabilir bir kapasite ile birlikte kullanıma sunar. RDS yapabileceklerini detaylandırsak:

  • RDS üzerinde ihtiyaçlarınızın gerektirdiği durumlarda donanım ölçeklendirmeleri gerçekleştirebilirsiniz. CPU, daha az IOPS ya da daha fazla depolama alanına ihtiyacınız varsa bu değerleri revize edebilirsiniz.
  • Yedekleme, bakım ve kullandığınız ürüne bağlı olarak yeni yayımlanan güncellemeleri ve olası bir sıkıntı anında afet senaryolarını yönetir.
  • RDS hizmeti içerisinde Instance’lara direk ulaşımınıza izin vermez. Geniş yetki gerektiren ve veri tabanı ayarlarını konfigure edebileceğiniz alanlara erişime izin vermez.
  • İhtiyaçlarınıza göre otomatik yedekleme süreçlerini yönetebilirsiniz. Kendi yedeklerinizi anlık manuel olarak alabilirsiniz.
  • Çok bilinen veri tabanlarını kullanabilirsiniz: MySQL, MariaDB, PostgreSQL, Oracle, Microsoft SQL Server.
  • High Avaibility kapsamında verilerinizi 2. bir sunucu üzerinde barındırarak olası bir afet durumunda veri ve zaman kaybı olmadan çalışabilirsiniz.
  • Veri tabanı kullanıcı yönetimlerine ek olarak kullanıcıları ve izinleri tanımlamak için AWS Identity and Access Management’ı (IAM) kullanarak RDS veri tabanlarınıza kimlerin erişebileceğini kontrol edebilirsiniz.

RDS’de SQL Server Açmak

RDS üzerinde bir SQL Server açalım.

Resim 1

Amazon RDS ekranına geliyoruz. Create Database ibaresi ile birlikte SQL Server oluşturma adımlarını tamamlayalım.

Resim 2
  1. Standart Create ibaresi ile bütün adımları detaylandırarak kurulumları gerçekleştirmek istediğimizi belirtiyoruz.

2. SQL Server oluşturacağımız için ilgili alanı seçiyoruz.

3. SQL Server hangi sürümünü kurmak istiyor isek onu belirtiyoruz. Sürüm farklılıklarını burada göz ardı etmemek gerekir.

Resim 3

4. SQL Server için düzenli periyorlar ile birlikte yayımlanan Cumulative Update’leri Engine’e dahil olmuş bir şekilde kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Cumulative Update’ler ve sürüm bilgileri için buradaki referans kaynağa göz atabilirsiniz.

5. Ben dev-test olarak çalışacağım için Dev/Test’i seçtim. Express sürümünü seçtiğim için dev-test önerisini getirdi. Canlı ürünü SQL Server Express sürümünde dahil edecekseniz Free Tier olarak seçebilirsiniz. İhtiyaca bianen seçim değişebilir.

Resim 4

6. System admin kullanıcısının ismini burada belirleyebilirsiniz. Varsayılan olarak admin kullanıcısı gelecektir. Değiştirmek size kalmış.

7. System admin kullanıcısının parolasını bu alanda belirtmeniz gerekiyor. Minimum 8 haneden oluşması gerekmetedir.

8. Sistemin Ram, Network, ve Core ayarlarını burada gerçekleştirebilirsiniz.

Resim 5

9. Disk ile alakalı ayarları burada belirtiyoruz. Ben SSD olarak seçtim ve 3000 IOPS değerine sahip olan 20 GB bir alan oluşturdum.

10. Gerçek depolama tüketimini sürekli olarak izler ve gerçek kullanım sağlanan depolama kapasitesine yaklaştığında kapasiteyi otomatik olarak ölçeklendirme işlemini burada gerçekleştirilen ayarlara göre sağlanır.

Resim 6

11. Amazon Cloud özelinde hangi sanal ağ üzerinden erişilebileceği burada belirtiyoruz. Bu sanal ağ üzerinden Cloud içerisinde birden fazla ürünler ile etkileşimli olarak SQL Server’ı kullanabileceğiz.

Resim 7

12. Windows Authentication ile giriş yapmak isterseniz gerekli konfigurasyonları gerçekleştirip AD ortamınıza kurulan SQL Server’ı tanıtmanız gerekiyor.

13. Son olarak bu ayarlar ile gerçekleştirilen tanımlama sonrasında aylık ödememiz gereken ücretin bize tahmini olarak yansımasını bildiriyor. Yoğun kulanımlarınıza göre Disk, Ram, CPU ve diğer kaynak parametrelerine bağlı olarak değişeceğini unutmayınız.

Sürüm olarak Enterprise ve Standart sürümünü seçerseniz Always On yapısını kurulu olarak başlatabilirsiniz.

Windows AD ile kullanım gerçekleştirecekseniz Amazon Directory üzerine tanımlamalarınızı gerçekleştirmelisiniz.

SQL Server seçtiğiniz sürüme göre lisanslama bedelini size yansıtacaktır.

Referanslar

Amazon Relational Database Service User Guide

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir