2020’nin En Popüler Veri Tabanları

2020 henüz bitmişken yeni yılda SQL öğrenmek için bir sebep daha olduğunu düşünerek bu içeriği sizlerle paylaşmak istedim. Şu anda hangi veri tabanı popüler? Hangisini öğrenmeliyiz? gibi soruların cevaplarına gelin birlikte bakalım.

Aşağıda 2 farklı web sitesinden aldığım verileri paylaştım. Bu veriler StackOverFlow ve Db-engines sitelerinden derlendi. StackOverFlow 50 milyondan fazla kullanıcısı ile 65.000 geliştiricinin katıldığı bu devasa anket sonuçlarını Şubat 2020’de paylaşmıştı. Db-engines ise Ocak 2021 sonuçlarını 2020’nin kazananları olarak aşağıdaki maddelere bakarak analiz etti.

İlk olarak StackOverFlow’da yer alan verilerden en popüler teknolojiler sıralamasına bakacak olursak, profesyonel geliştiriciler arasında 1.sırada %69,7 ile JavaScript, 2. sırada %62,4 ile HTML ve 3. sırada %56,9 ile SQL yer alıyor. Bu sıralama tüm kullanıcılar için de geçerli ancak SQL’in yüzdesi %54,7 olarak biraz düşüyor. Üçüncü sırada yer alan SQL’in veri üzerine çalıştığı düşünülürse bu sonuç oldukça mümkün gözüküyor.

2020’de en popüler veri tabanı ise StackOverFlow ile db-engines arasında farklılık gösteriyor. StackOverFlow’un Şubat 2020 de yapmış olduğu ankette sıralama şu şekilde:

  1. MySQL
  2. PostgreSQL
  3. Microsoft SQL Server
  4. SQLite
  5. MongoDB

Db-engines’in Ocak 2021’de yaptığı analize göre ise şu şekilde:

  1. PostgreSQL
  2. Microsof Azure SQL Server
  3. MongoDB

StackOverFlow’a göre geçen yıl da olduğu gibi, ilk 3’te MySQL, PostgreSQL ve Microsoft SQL Server bulunuyor. Profesyonel Devlopers arasında yapılan ankete göre; MySQL %53,5 ile 1.sırada, PostgreSQL %38,5 ile 2.sırada ve Microsoft SQL Server %34,8 ile 3.sırada yer alıyor. Tüm kullanıcılar içinse sıralama yine değişmiyor ancak yüzdeler %55,6 ile MySQL, %36,1 ile PostgreSQL, %31,2 ile Microsoft SQL Server olarak biraz farkediyor.

Db-engines’e göre ise 2019 yılının kazananı MySQL, 2017 ve 2018 yılının kazananı PostgreSQL, 2016 yılının kazananı Microsoft SQL Server, 2015 yılının kazananı Oracle, 2013 ve 2014 yılının kazananı ise MongoDB olarak gözüküyor.

1.MySQL

1994 yılında İsveçli programcılar tarafından kurulan MySQL 2008’de BT devi Sun Microsystems tarafından satın alındı. 2010 yılında Oracle tarafından alınan MySQL başarıyla ipi birinci sırada göğüslüyor.

MySQL, istemci-sunucu modelli, açık kaynaklı bir (RDBMS) ilişkisel veri tabanı yönetim sistemidir. MySQL’in 1.sırada olmasının sebebi nitekim ücretsiz olması, çoğu uygulama için çalışması ve Linux, Windows ve macOS dahil en popüler platformlara uyumlu olmasıdır.

2.PostgreSQL

California Üniversitesi’nde 1977 yılında temelleri atılan PostgreSQL yaklaşık 40 yıldan beri geliştirilmeye devam ediyor. Performansı yüksek, güvenli ve platform bağımsız çalışan PostgreSQL açık kaynaklı, obje tabanlı, ilişkisel bir veri tabanıdır.

Birçok büyük şirketinde tercihi olan PostgreSQL’i kullananlar arasında Uber, Netflix ve Instgram da bulunuyor. Bu sebeple PostgreSQL’in ikinci olmamasına şaşırmamak gerekir.

3.Microsoft SQL ServerMicrosoft Azure SQL Server

1989 yılında kurulan ve Microsoft’un ürünü olarak piyasaya çıkan Microsoft SQL Server, ilişkisel bir veri tabanı türüdür. Enterprise, Standart, Express ve Developer gibi ücretli ücretsiz farklı sürümleri bulunur. MSSQL, T-SQL dilini kullanarak sorguların yazılmasına olanak sağlar. Birçok dev şirket tarafından kullanılan MSSQL, performanslı, çalışarak veri güvenliği konusunda da iyi olduğu tercih edilmektedir. Ayrıca MSSQL ile ilgili piyasada birçok eğitim bulunmaktadır.

Bende SQL hayatıma ilk olarak Microsoft SQL Server ile başlamış biri olarak ücretsiz sürümlerinin verdiği kaynaklar ile birçok veri tabanı kurarak test etme şansım olmuştu.

Ayrıca Microsoft, SQL Server’a ek olarak bulut tabanlı Azure platformunu da sunar. Azure SQL Server bir bulut veri tabanı hizmetidir. Veri tabanını fiziksel bir bilgisayar yerine buluta ekleyerek kaynaklara hızlı ulaşma imkanı sağlar.

4.SQLite

2000 yılında Amerika’da kurulan SQLite, birçok veri tabanı mimarisinin aksine client server mimarisini kullanmayan bir veri tabanı kütüphanesidir. Bir ana servera ihtiyaç duymaz ve platform bağımsız çalışır. Bir ana serverın olmamasının kurulum, yapılandırma, başlatma, yönetme ve sorun giderme işlemleri için ayrı bir sunucu işlemi yapmaya gerek olmaması avantajlarındadır. Bunun yanı sıra veri güvenliği konusunda dezavantajlıdır.

5.MongoDB

2009 yılında geliştirilmiş, doküman tabanlı bir NSQL veri tabanıdır. MongoDB ilk 4’te yer alan veri tabanlarının aksine listede yer alan tek ilişkisel olmayan veri tabanıdır. Verileri JSON tipinde dokümanlarda saklamaktadır. MongoDB, özellikle hız gerektiren ve geleneksel ilişkisel veri tabanlarının hantal ve yavaş kaldığı yapılarda kullanılmaktadır. MongoDB, dağıtılmış bir veri tabanı yapısına sahiptir, bu nedenle yüksek erişilebilirlik, yatayda ve dikeyde ölçeklendirme yapılabilmektedir.  Örneğin anlık mesajlaşma uygulamaları ve oyunlarda karşımıza çıkar. İlişkisel veri tabanlarında yer alan tablo yapısı MongoDB’de collection, row yapısı document ve column yapısı field olmaktadır.

Bu araştırma gösteriyor ki günümüzde katlanarak büyüyen ve önemi gün geçtikçe artan verilerimizi depolomanın birçok yolu var. Zaman geçtikçe veriye verilen değer bizleri verilerimizin güvenli, ulaşılabilir, kolay saklayabildiğimiz çözümlere itiyor. Bu büyüyen verilerimizi korumak ve onlardan anlam çıkarabilmek için mutlaka SQL ne işimize yarar sorusunun cevabını öğrenmeliyiz. Başka yazılarda görüşmek üzere…

PostgreSQL, MySQL, Microsoft SQL Server ve Microsoft Azure SQL Server, MongoDB, SQLite ‘ı başarılarından dolayı tebrik ederiz.

Veri Tabanı Yönetim Sistemi (Dbms) ve İlişkisel Veri Tabanı (Rdbms) Ne Demektir?

Azure SQL Veritabanı Mimarisi

Amazon RDS Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir