Microsoft Fabric Nedir?
Microsoft Fabric büyük şirketlerin veri analiz süreçlerini uçtan uca entegre hale getirme amacı taşıyan veri analitik platformudur. Microsoft ürün ailesi içerisinde Mayıs 2023’de duyurulmuştur. Verilerin taşınması(Movement), işlenmesi(Process), alınması(Ingestion), dönüşümü(Transformation) ve/veya gerçek zamanlı işlenerek görselleştirilmesi süreçlerini tamamen tek platformda kapsayacak şekilde sunulmasıdır. Fabric içerisinde yer alan servisler sayesinde Data Engineering, Data Factory, Data Science, Realtime Analytics, Datawarehouse ve Realtime Analytics gibi analiz kategorisel analiz başlıklarını tek bir yerde yapmaya olanak sağlar. Böylece şirketler farklı araçları kullanmak yerine tüm veri işlemlerini tek bir platform üzerinden yönetebilir.
Fabric bir Software as a Service (SaaS) hizmetidir. Azure üzerinde daha önce sunulmuş servisleri bünyesinde barındırır ve birbiri ile entegre kullanılmasına yardımcı olmaktadır. Fabric bünyesinde barındırdığı hizmetlerin listesi şu şekildedir:
1. Data Factory: Veri entegrasyon hizmetidir, veri akışlarını yönetir.
2. Synapse Data Engineering: Büyük miktarda veri işleme ve ETL (Extract, Transform, Load) işlemleri için kullanılan çözümleri barındırır.
3. Data Warehouse: Büyük ölçekli veri analizi ve raporlama için kullanılan servistir.
4. Synapse Data Science: Makine öğrenimi modelleri geliştirmek ve uygulamak için veri bilimcilere yönelik araçlar sunan servistir.
5. Real-Time Intelligence: Gerçek zamanlı veri işleme ve analiz yeteneklerini bünyesinde barındırır.
6. Power BI: İş zekası ve veri görselleştirme aracıdır. İnteraktif rapor & Dashboard’lar oluşturmak için kullanılır.
7. Data Activator: Verilerdeki değişikliklerin takip edilmesi ve otomatik uyarıların ve tetikleyicilerin oluşturulduğu servisdir.
8. Industry Solutions: Belirli endüstrilerin ihtiyaçlarına yönelik özelleştirilmiş endüstrilere özel (Ör: Sağlık, Finans,Enerji) entegre bulut çözümlerini kapsayan servistir.
Azure Fabric’te Kullanılan Terminolojiler
Ayrıca Azure Fabric’in daha iyi anlaşılması ve şirkete özel çözüm sürecinin daha etkili ilerletilmesi için aşağıda yer alan terminolojiler bilinmelidir:
Capacity: Azure Fabric süreçlerini ilerleteceğiniz hesaplama gücünü ifade eder. Fabric’te herhangi bir görevi yürütmek için kullanılan güç & kaynak tahsisidir.
Experience: Farklı hizmetleri temsil eder. Data Engineering, Data Warehouse, Real-Time Analytics gibi farklı çözümleri ifade eder.
Item: Oluşturabilecek herhangi bir şeydir. Örneğin Data Engineering kapsamında Lake House, Notebook gibi öğeler oluşturulabilir.
Tenant: Tüm organizasyon için sağlanan Fabric’tir. Organizasyon düzeyinde Fabric kaynaklarının yönetilmesini sağlar.
Workspace: Bir Container/Klasör gibi düşünülebilir. Tenant içerisinde oluşturulan projelere veya ekiplere özel alanlardır. Çeşitli Item’lar oluşturulabilir ve yönetilebilir.
Bir şirket için Fabric sürecini özetlemek gerekirse:
- Organizasyon için bir Fabric Tenant alınır.
- Tenant içinde çeşitli Workspace‘ler oluşturulur.
- Her Workspace içinde, ihtiyaca göre farklı Experience‘lar kullanılır.
- Deneyimler içinde çeşitli Item‘lar oluşturulur.
- Tüm bu işlemler, atanan bir Capacity dahilinde gerçekleştirilir.
Yukarıda belirtilen yapıda Fabric üzerinde projelerin ve kaynakların etkili bir şekilde yönetilmesi sağlanır.
Kaynaklar:
https://azure.microsoft.com/en-us/blog/introducing-microsoft-fabric-data-analytics-for-the-era-of-ai/
What is Microsoft Fabric – Microsoft Fabric | Microsoft Learn
Microsoft Fabric terminology – Microsoft Fabric | Microsoft Learn