GOOGLE DATA STUDIO NEDİR?
Google Data Studio Nedir?
Data Studio Google tarafından geliştirilmiş verilerinizin görselleştirmeye yarayan araçlarından biridir. Kullanımı tamamen ücretsiz olmakla birlikte oldukça kolaydır. Çok çeşitli veri kaynaklarından verilerinizi almak ile internetin olduğu herhangi bir ortamdan kolayca oluşturulan raporlar görüntülenebilir. Data Studio’yu daha yakından tanıyalım;
Google’ın diğer ürünleri ile hızlıca entegre olunabilir. Apps Script’in gücünden faydalanarak Google’ın sahipliğini üstlendiği herhangi bir ürüne bağlanabilir veri kaynağı olarak belirleyebilirsiniz. Sadece Google ürünleri ile de değil farklı çözümler için oluşturulmuş olan data kaynaklarını kullanabilirsiniz. Amazon Redshift, SQL Server, MySQL, PostgreSQL gibi kaynaklara da Connector ile birlikte bağlanıp data kaynaklarınızın sürekli güncel kalmasını sağlayabilirsiniz. 3rd party çözümler için Freemium ve Premium gibi ücretlendirme detayları çıkabilir. Kısmı olarak bazı Cloud ürünlerine bağlantı sağlayabilirsiniz ama Data Studio kullanırken Google ürünleri bu işin merkezinde olduğunu unutmamalısınız.
Google Data Studio Nasıl Çalışır? Anahtar Kavramları Öğrenelim.
Şimdi size Google Data Studio nasıl çalışır kısaca detaylarından bahsedeceğim.
Genel olarak şu şekilde çalışır; farklı platformlardan toplanan veriler ile anlamlı görselleştirmeler yapar. Buradan istediğiniz verilerle amaçladığınız görsel şablonu oluşturabilirsiniz ve bunları yetkilendirdiğiniz kullanıcılar ile paylaşıp ortak çalışma yapabilirsiniz.
Google Data Studio dört büyük özellik bloğu halinde düzenlenmiştir: veri entegrasyonu, veri dönüşümü, veri görselleştirme ve veri paylaşımı. Şimdi, bu özelliklerinin neler olduğunu daha iyi anlayalım.
1.Veri Entegrasyonu
Google Data Studio, diğer platformlardan bilgi toplamak ve her şeyi birleştirmek için veri bağlayıcılarını kullanır.
Bu bağlantıya tıklayarak bağlanabilecek tüm veri kaynaklarını görebilirsiniz. Google’ın kendi araçları ve iş ortakları da dahil olmak üzere en popüler pazarlama platformları bu kapsamdadır. Bunlardan bazıları:
- Google Analytics
- Google Ads
- Google Search Console
- Google My Business
- Google Sheets
- YouTube Analytics
- Bing Ads;
- Facebook Ads;
- MailChimp
- HubSpot
- Ahrefs
- SEMrush
- Shopify
2.Veri Dönüşümü
Google Data Studio’nun amacı ham veriyi eksiksiz bir şekilde anlamlı bilgilere dönüştürmektir.
3.Veri Görselleştirme
Veri görselleştirme, raporların ve gösterge tablolarının oluşturulmasından oluşur. Burada bilgiler grafiklere, tablolara, haritalara ve diğer görsel yardımcılara çevrilir. Böylece bilgiyi daha iyi ve anlaşılır bir şekilde görüntülemek mümkündür.
Data Studio ile birlikte veri kaynağınızı belirttikten sonra görselleştirme işlemine devam edebilirsiniz. Görselleştirme süreçlerinde Gallery’den faydalanabileceğiniz gibi kendi özelleştirmelerinizi geliştirebilir sonrasında kullanabilirsiniz. Ayrıca Data Studio Community’si tarafından oluşturulan galeriye göz atmanızı öneririm.
Resim-2
Panelleri oluştururken, bunları hedeflerinize göre istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. Verilere logo, simge, şekil ve resim ekleyebilir, renkleri değiştirebilir, diğer metin yazı tiplerini seçebilir ve özellikleri düzenleyebilirsiniz. Bütün bunlar temalardan ve şablonlardan yapılabilir.
Google Data Studio, raporlar için aşağıdakiler gibi çeşitli grafik seçeneklerini sunar:
• Tablolar
• Zaman serileri
• Çubuk grafikler
• Pasta grafikleri
• Haritalar
• Alanlar
• Dağılım grafikleri
• Pivot tablolar
Resim-3
Örnek bir grafik çalışması;
Resim-4
Raporu görüntüleyenler için boyut filtreleri (örneğin coğrafi alan veya kaynak), onay kutuları ve nokta gibi veri denetimlerini de dahil etmek mümkündür. Bu şekilde, birkaç rapor oluşturmanız gerekmez- hepsi oradadır siz sadece seçim yaparsınız. Ayrıca, raporlar kullanıcılar için daha etkileşimli ve ilgi çekici hale gelir.
4.Veri paylaşımı
Son olarak, Google Data Studio veri ve raporları paylaşmanıza olanak tanır.Oluşturduğunuz raporlarınızı çalışma arkadaşlarınız ile Google hesabı üzerinden yetkilendirerek erişime açabilirsiniz. Diğer ekip üyeleri aynı raporlar üzerinde çalışabilir. Değişiklikler, Google Drive’ın çalıştığı gibi otomatik olarak kaydedilir. Bu, gerçek zamanlı çalışmaya olanak tanır. Ayrıca iframe özelliği ile çeşitli platformlarda kullanabilirsiniz. Thumbnail özelliği ile raporunuzun bir yansımasını alıp gösterilmesini istediğiniz kişiler ile raporunuzun ilk sayfasını ön gösterim olarak paylaşabilirsiniz. Küçük resimler Data Studio’nun host ortamında saklanır ve indirmeye ve yüklemeye gerek kalmadan kolayca bağlantı sağlayabilirsiniz.
Google Data Studio’da Rapor Oluşturma
Şimdi bir raporun nasıl oluşturulacağını görelim.
Öncelikle https://datastudio.google.com/ sayfasına giriyoruz. Soldaki menüde Oluştur> Rapor’u tıklayın. Galeriden bir şablon seçebilirsiniz.
Resim-6
Veri kaynağını seçtikten sonra (csv formatında örnek bir dosya seçtim), Google Data Studio aşağıdaki gibi bir sayfa karşımıza çıkar. Buradan raporu istediğiniz şekilde oluşturabilir, grafikler, şekiller ve metin ekleyebilir, düzeni ve diğer eylemleri değiştirebilirsiniz.
Sağdaki sütunda ise raporda daha ilgi çekici bilgiler oluşturmak için veri kaynağı metriklerine ve boyutlarına ek olarak da kullanılabilir grafik seçeneklerini bulabilirsiniz.
Ayrıca temanızı ve düzeninizi de kendi isteğinize bağlı olarak hazır şablonları kullanarak faydalanabilirsiniz.