SQL Server 2022 Kurulumu

Microsof ürün ailesi içerisinde yer alan SQL Server, verilerimizi yönetilmesini ve erişilmesi sürecini yöneten ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir.(RDBMS) Geçtiğimiz günlerde Microsoft duyurduğu SQL Server 2022 sürümü artık resmi olarak yayınlandı. Bu versiyonla birlikte Microsoft Azure Platformu ile birlikte daha fazla etkileşime girebilir ve kullanılabilir hale geldi.

SQL Server Kurulumu

Öncelikle buradan SQL Server 2022 sürümünü indiriyoruz.

Resim 1

Basic: Hızlı bir kurulum gerçekleştirmek isterseniz Basic ile ilerleyebilirsiniz. Sizden minimum düzeyde bilgileri isteyip kurulumu tamamlayacaktır.

Custom: Kurulum indireceğimiz alanı belirledikten sonra devam ediyoruz. Kurulumun her bir adımı için konfigurasyonu belirleyenbilirsiniz.

Download Media: Sadece SQL Server kurulum dosyasının indirilmesini belirtir.

**Yaznın akışı Custom üzerinden ilerleyecektir.

Resim 2

Kurulum dosyasının indirileceği konumu varsayılan olarak bırakarak C:\SQL2022 olarak belirttim.

Resim 3

Kurulum dosyasının indirilme işleminin tamamlanmasını bekliyoruz.

Resim 4

İndirme işlemi tamamlandıktan sonra açılış ekranında “New SQL Server..” ile başlayan ilk adımı seçiyoruz.

Resim 5

Specify a free Edition: Bu alandan hangi sürümü seçeceğimizi belirtiyoruz.

  • Evaluation: 180 günlük deneme sürümü başlatır.
  • Express: SQL Server’ın kısıtlı sürümünü kurmanızı sağlar.
  • Developer: Geliştirme ve öğrenme süreçleriniz için ücretsiz sunulan Enterprise versiyonu özelliklerini taşıyan sürümdür.

Use pay-as-you-go billing throuh Microsoft Azure: Bu lisanslama türünü seçtiğinizde SQL Server’ı Azure hesabınıza bağlamanızı gerektirir. Lisans ücreti Azure üzerinden size fatura edilir.

Enter the product key:

  • I have a SQL Server license only: Daha önce edinmiş olduğunuz SQL Server 2022 ürün lisansı var ise bu alana girebilirsiniz.
  • I have a SQL Server license with Software Assurance of SQL Software Subscription: Abonelik modeli ile bir lisans edinmiş iseniz bu alana girebilirsiniz.
Resim 6

Lisans koşullarını onaylıyoruz.

Resim 7

Güvenlik ve diğer kapsamlarda yer alan güncellemelerin kontrolünü gerçekleştirerek kurulum sürecine dahil edilmesini istiyorsak bu adımı onaylayıp, devam etmemiz yeterlidir.

Resim 8

Kurulum için kuralların kontrolünü sağlanmaktadır. Bu durum SQL Server’ınızı ortama kurup kuramayacağını belirlediği alandır. Restart ihtiyacı olursa işletim sisteminizi yeniden başlatmanızı isteyebilir. Firewall uyarısı almanız ise port amaçlı bilgilendirmeyi kapsar. Daha fazla detay için tıklayınız.

Resim 9

Database Engine Services SQL Server’ın çalışması için yeterli bir Feature’dır. Diğer Feature’lar ihtiyaca göre kurulabilir.

Resim 10

Instance belirtmek isterseniz Named Instance** alanına özel isim girebilirsiniz. Instance’ı server ismi ile tümleşik olarak kurmak isterseniz Default Instance ayarında bırakmanız yeterlidir.

Resim 11

Bu alanda servislerimizin başlama durumlarını belirlediğimiz alandır. SQL Server Database Engine ve SQL Server Agent durumunu belirliyoruz. Automatic olarak işaretlemek yerinde olacaktır. İşletim sistemi her başladığında otomatik olarak servisler ayağa kalkacak ve SQL Server çalışır duruma gelecektir.

Resim 12

Instance kurulduktan sonra sistem veritabanlarının hangi Collation ile çalışacağını ve oluşturacağınız yeni veritabanlarının varsayılan Collation türünü bu alanda belirliyoruz.

Resim 13

Tam yetkili olan sa kullanıcısının parolasını ve hangi Windows kullanıcısı yada kullanıcılarını ekleyeceğimizi bu alanda belirtiyoruz.

Resim 14

Bu alanda veritabanı file tiplerine göre Data, Log ve yedekleme süreçlerimi hangi konuma alacağımı belirtmek için Backup yollarını belirtiyorum. Ben C diski altında her birine ayrı bir klasör açmayı tercih ettim. Varsayılan ayarlar ile devam edebilirsiniz.

Resim 15

TempDB veritabanı kaç dosya oluşturulacağını, boyutunu ve konumlandırılacağı dosya yolunu bu adımda ayarlayabilirsiniz.

Resim 16

Kuracağınız SQL Server kaç tane CPU’ya dedicated çalışacağını belirlediğimiz MAXDOP ayarlarının ayarlarının belirlendiği alandır. İşletim sistemi üzerindeki CPU değerlerini baz alarak size hesaplanmış bir değer gösterir. Daha fazla bilgi için tıklayınız.

Resim 17

Kuracağınız SQL Server kaç GB RAM ile çalışacağını belirlediğimiz alandır. İşletim sistemi üzerindeki RAM değerlerini baz alarak size hesaplanmış bir değer gösterir. Daha fazla bilgi için tıklayınız.

Resim 18

FileStream özelliğini kullanacak isek ayarlarını gerçekleştirdiğimiz alandır. İhtiyaç yok ise varsayılan olarak bırakabiliriz.

Resim 19

Verdiğimiz değerlerin ve girdiğimiz ayarların detaylarının özet rapor halinde sunulduğu alandır. Bu ayarlara göre kurulumun gerçekleştirileceğini belirtir.

Birden fazla kurulum gerçekleştirecek isek Configuration file ile kurulum gerçekleştirebiliriz. Daha fazla detay için daha önceki yazımdan detaylara ulaşabilirsiniz. 🙂

Resim 20

Kurulumun tamamlanmasını bekliyoruz.

Resim 21

Hangi adımların başarılı bir şekilde tamamlandığını belirtmek için yada kurulumda başarısız bir durum olursa size özet halinde durumun belirtildiği alandır. Kurulumumuz başarılı bir şekilde tamamlandı. SQL Server Management Studio kurulumuna devam edelim.

SQL Server Management Studio Kurulumu

Kurduğumuz SQL Server’a bağlanmak, geliştirme ve yönetme işlemlerini gerçekleştirmek için SQL Server Management Studio’dan faydalanacağız.

Resim 22

SQL Server 2022 kurulum başlangıç ekranında Install SQL Server Management Tools’a tıklıyoruz.

Resim 23

Management Studio download edebileceğimiz web sayfasına otomatik olarak bizi yönlendirecek.

Resim 24

İndirme işleminin tamamlanmasını bekliyoruz.

Resim 25

İndirmesi tamamlanan kurulum dosyasını açarak kurulumu başlatıyoruz. Management Studio hangi dizine kurulacağını belirtiyoruz. Ben varsayılan ayarlar ile kurulmasını tercih ediyorum.

Resim 26

Kurulum tamamlanmasını bekliyoruz.

Resim 27

Kurulum tamamlandı. Artık SQL Server’a bağlanıp çalışmalarımıza başlayabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir