Microsoft SQL Server 2019 Kurulumu [Güncel Kasım 2020]
Merhaba,bu yazımda sizlere Microsoft SQL Server 2019 kurulumu ve yapılandırma ayarlarından bahsedeceğim. SQL Server 2019, SQL 2017’nin kurulabildiği tüm platformlara kurulabilmektedir. SQL 2019 ile gelen en temel özellik LINUX üzerine kurulabilmesi ve hissedilir derecede performans iyileştirmesi olarak görülmektedir.SQL Server 2019 kurulumuna geçmeden önce, kurulumdan sonra sorun yaşamamanız için Bölge (Region) ayarlarının English olarak ayarlanması ve Windows Firewall devre dışı duruma getirilmelidir. Ayrıca SQL, işletim sistemiyle aynı ortama kurulması performans açısından fayda sağlayacaktır.
Standart bir kurulum yapmak üzere kurulum adımlarına geçelim.
Buradan SQL Server 2019 sürümünü indirebiliriz. Developer sürümünü kullanacağım için bu sürümü indirmeyi tercih ettim.

Kurulum dosyasını indirme işlemi tamamlandıktan sonra uygulamaya tıklayarak kurulumu başlatıyoruz.

Custom’a tıklayarak özel kurulum yapacağımı belirtiyorum.

C:\ diski üzerinde SQL2019 isimli dosyasını altına kurulum için gerekli dosyaları konumlandıracak.

İndirme işleminin tamamlanmasını bekliyoruz.

Kurulum tamamlandıktan sonra C:\SQL2019\altında yer alan “Setup” isimli kurulum uygulamasını çalıştırıyoruz.

Developer sürümü ücretsiz ve geliştiriciler için oluşturulmuş bir sürümdür. Ben Developer sürümünü tercih ederek kurulum sağlıyorum. Eğer lisanslı bir kurulum gerçekleştirecekseniz “Product Key” alanına ürün anahtarınızı girerek devam edebilirsiniz.

Lisans koşullarını onayladığımıza dair kutucuğu işaretleyip sonraki adıma geçiyoruz.

Bu alanda SQL Server 2019’un önemli güncellemeleri kontrol etmesini isterseniz bu adımı onaylayıp ilerlemeniz gerekecek. Güncellemeleri kontrol etmesini istemiyorum. Kuruluma da bu şekilde devam edeceğim.

Kurulum dosyalarını organize etmesini bekliyoruz.

Bu ekranda herhangi bir sorun vermez ise kurulumu devam edebiliriz. Özel durumlarda bilgisayarı yeniden başlatmak gerekebiliyor. Bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra kuruluma tekrar başlayarak devam edebilirsiniz.

SQL Server üzerinde çalışacak özelliklerin belirleneceği ekran bizi karşıladı. Çalışmalarımızı temel anlamda yürütebileceğimiz paketi seçiyorum.

SQL Server Instance seçme ekranında “Default Instance” seçerek kuruluma devam ediyoruz. Default olarak seçildiğinde SQL Server Instance makine ismi ile tümleşik olarak kuracaktır.

Servis hesapları ile alakalı ayarların bizi karşıladığı ekran. Database Engine ve Agent’ın otomatik olarak başlaması için gerekli ayarlamaları yapıyoruz.

Veri tabanı Collaction ayarlarının yapıldığı bölümü varsayılan olarak bırakıp devam ediyorum.

“Add Current User” ile mevcut Windows Kullanıcımın yetkili kullanıcı olarak eklenmesini istiyorum. Ayrıca SQL Server’ın kendisine ait olan özel kullanıcı şifresinide kutucuklara giriyorum.

SQL Server kullanırken oluşturduğum veri tabanlarının “C:\DATA” klasörü altında oluşacak şekilde konfigurasyonu gerçekleştiriyorum. Ayrıca varsayılan Backup klasörümüde “C:\BACKUP” olarak ayarlıyorum. Siz varsayılan olarak bu bölümü geçebilirsiniz.

Temp veri tabanlarının hangi dizinde konumlanacağını belirtiyorum. “C:\TEMP” klasörü altında Temp veri tabanı bileşenlerini kurulum sırasında konumlandıracak.

MaxDOP alanında ise SQL Server kurulu makine kaynakları üzerinde kaç CPU Core ile birlikte çalışacağını belirleyebiliriz. Bana tavsiye edilen değere dokunmadan kuruluma devam ediyorum.

Memory alanında ise SQL Server kurulu makine kaynakları üzerinde ne kadar ram kullanılacağının miktarını belirteceğiz. Önerilen değerler ile kurulum sağlayacağım.

File Stream özelliğini kullanmayacağım. Bu alandaki ayarlara dokunmadan kuruluma devam edeceğim.

Konfigurasyon işlemleri tamamlandı. Artık kuruluma başlamak için son bir adım kaldı.

Kurulumun tamamlanmasını bekliyoruz.

SQL Server 2019 kurulum tamamlandı. Artık çalışmalarımıza başlayabiliriz.
SQL Server Management Studio kurulum adımlarına buradan erişebilirsiniz.
Faydalı olması dileğiyle.